ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

H Όλγα Σταθογιαννάκη, ο Χάρης Χούλης και άλλα παιδιά από το σχολείο μας ήταν εκεί και κατέγραψαν τις εντυπώσεις και όλα τα πειράματα.Δεν έλλειπαν ούτε οι καθηγητές, ο κ.Στογιάνος και ο κ. Πλεύρης ήταν εκεί...  
Αρχικά πραγματοποιήθηκαν κάποια πειράματα που μας έδειχναν πώς αντιδρούν τα οξέα με τα άλατα.


Στο πείραμα αυτό πήραν μέρος και κάποια παιδιά που ήθελαν να βοηθήσουν. Συμμετείχαν δηλαδή και εθελοντές.


Ένα πείραμα που πραγματικά μας έκανε εντύπωση ήταν το παρακάτω. Σε ένα δοχείο  είχε τοποθετηθεί υγρό άζωτο με θερμοκρασία -196 βαθμούς. Βάζαμε μέσα ένα οποιοδήποτε λουλούδια για λίγα δευτερόλεπτα και παρατηρούσαμε καπνούς.Βγάζοντας το λουλούδι απο μέσα, είχε παγώσει και έσπαγε σαν γυαλί. Σε έναν άλλο πάγκο μικροί και μεγάλοι δημιουργούσαν χημικά στοιχεία απο πλαστικό. Κάτι σαν παιχνίδι.


Κάπου πιο κάτω μυρίσαμε το όμορφο άρωμα της κανέλας. 
Ήταν και αυτό ένα από τα πολλά πειράματα που είχαν γίνει. Είχε πραγματοποιηθεί μια απόσταξη νερού με κανέλα. Το υγρό που προέκυπτε, τοποθετούταν σε μικρά πλαστικά δοχεία και μοιραζόταν στους ανθρώπους.    

Παρουσιάστηκε επίσης μια εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρισμού από λεμόνια. Όσο δύσκολο και να ακούγεται , πραγματοποιήθηκε σε μόλις 5 λεπτά.  Ένα επίσης πολύ εντυπωσιακό πείραμα ήταν το παρακάτω. Αναμιγνύοντας μισό ποτήρι νερό, ένα τρίτο ξίδι, λίγη μαγειρική σόδα και χρωστικές,  κάναμε ένα "ηφαίστειο" να εκραγεί. Τέλος πήραμε μαθήματα 'Χημεία και υπολογιστής'. Διδαχτήκαμε το πως μπορούμε να δούμε τα διάφορα χημικά στοιχεία από τον υπολογιστή με διάφορους τρόπους.Τα προτεινόμενα site που μας δόθηκαν ήταν :  

www.rcsb.org/pdp/home/home.do
www.chem.auth.gr/chemsoft/#
www.biomed.curtin.edu.au/biochem/help/download.html