Πρωταπριλιά για άλλη μια χρονιά

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011


Γεια σας παιδιά είμαι ο Ανδρέας Σταθογιαννάκης από το Α4 και γράφω πρώτη φορά στο blog.Σας πληροφορώ πως όποιος διαβάσει αυτό το άρθρο θα γελάσει πάρα πολύ. 
Πρώτα μια ιστορική αναδρομή:
Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα και που τελικά επικράτησε τις μέρες μας και έχει γίνει πλέον έθιμο. Ξεκίνησε αρχικά από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά.
Έτσι ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά την γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και την γιόρταζαν την 1 Απρίλη. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος θ' αποφάσιζε να το αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Οι άλλοι που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους «παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.
Αλλη εκδοχή είναι η εξής: Οι Γάλλοι πάλι ονόμαζαν το πρωταπριλιάτικο ψέμα «ψάρι του Απρίλη» και η εξήγηση είναι, ότι οι Κέλτες λόγω του καλού καιρού άρχιζαν το ψάρεμα την πρώτη Απριλίου. Όμως συχνά η φτωχή ψαριά διέψευδε τις ικανότητες τους, και οι ψαράδες γύριζαν στα σπίτια τους μ' άδεια τα χέρια, αλλά με την φαντασία να οργιάζει και να διηγούνται πολλά ψεύτικα συμβάντα κατά τις ημέρες που ψάρευαν.
1η Απριλίου σήμερα  και σήμερα είναι φυσικά η ..γιορτή του ψέμματος! Μέρα του ψεύτη λοιπόν και είναι ευκαιρία να αναφέρουμε μερικές φάρσες που έχουν ξεχωρίσει στην Παγκόσμια Ιστορία για την σημερινή μέρα της Πρωταπριλιάς.
Πέρυσι πρωταπριλιά πάλι το BBC έκανε μια καταπληκτική φάρσα. Σε ένα ρεπορτάζ, κάποια τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονταν στην Ανταρκτική για το ντοκυμαντέρ Miracles of Evolution κατάφεραν να αποθανατίσουν τους πιγκουίνους Adelie να πετάνε!!!(με λίγο μονταζ το κάνανε να φαίνεται π΄άρα πολύ αληθινό)  Φυσικά πάλι το ρεπορτάζ προβλήθηκε κανονικά με την συνοδεία video (γιατί έτσι γίνονται οι σωστές φάρσες)



Το 2007 η είδηση που κυκλοφόρησε πολύ ήταν αυτή της εύρεσης ενός μικρού μουμιοποιημένου πλάσματος που έμοιαζε υπερβολικά με ..νεράιδα! Όλοι πιστεύω την έχουμε δει και αρκετοί ήταν αυτοί που το πίστεψαν. Η είδηση είχε ανέβει στο site Lebanon Circle Magic Co και είχε κάνει το γύρω του κόσμου! Ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας Dan Baines δήλωσε πως ακόμα και μετά την επίσημη ανακοίνωσή του περί “αστείου” πάρα πολλοί ήταν αυτοί που επικοινωνούσαν αρνούμενοι να δεχθούν ότι ήταν φάρσα!


ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ!!! 

Αντρέας Σταθογιαννάκης Α4