Εφηβεία και ανάγνωση

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011




Παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, γονείς ξέρουν ότι η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος επειδή δηλώνει μια μεταβατική κατάσταση. Είναι το πέρασμα από την παιδική συνθήκη στην ενήλικη. Πολλές διαφορετικές παράμετροι την ορίζουν: η βιολογική ηλικία, η ψυχική ηλικία, η κοινωνική ηλικία, το φύλο. Στις δυτικές κοινωνίες έφηβοι θεωρούνται οι νέοι των 13-14 ετών και ως τα 16-17· δηλαδή η εφηβεία καλύπτει τα χρόνια του Γυμνασίου και του Λυκείου. Ως προς το φύλο, καθώς η βιολογική ωρίμανση των κοριτσιών συνήθως προηγείται, αυτό συμπαρασύρει την ψυχική με αποτέλεσμα τα αγόρια να φαίνεται ότι καθυστερούν και μένουν για περισσότερο διάστημα παιδιά.

Το ανακάτεμα των συναισθημάτων ­ επαναστατική διάθεση, εξωστρέφεια, επαφές με το άλλο φύλο, ενδοσκόπηση και προσκόλληση σε μια παρέα ­ μαζί με τους εντατικούς ρυθμούς στην εκπαίδευση και τον περιορισμό του ελεύθερου χρόνου αντανακλούν σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής των εφήβων και φυσικά στη σχέση τους με το βιβλίο. Στην Ερευνα Αναγνωστικής Συμπεριφοράς / ΕΚΕΒΙ 1998-99 στην ηλικία 15-18 ετών και στην ερώτηση «Διαβάζετε βιβλία ­ συχνότητα», 27,1% του δείγματος απάντησε «ποτέ» (αγόρια 34,5%, κορίτσια 17%). Περισσότερα από δέκα βιβλία το χρόνο διαβάζει το 9,7%, ενώ στους αναγνώστες υπάρχει μια σαφής προτίμηση για την ελληνική λογοτεχνία.
Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΑΣ ; ΠΕΡΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΑΡXΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

ΤΙΤΛΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ
Μικρή ιστορία του κόσμου
Ε.Η. GOMBRICH
Το αληθινό παραμύθι της εξέλιξης του ανθρώπου .Το παραμύθι της ανθρώπινης ζωής. Από γενέσεως.Το απολαύσαμε. Πλεύσαμε. Ταξιδέψαμε -όχι πάντα ευτυχείς, αλλά αυτός είναι ο κόσμος.
Το τσίμπημα της σφήκας
ΜΑΡΩ ΛΟΪΖΟΥ
Μια συλλογή διηγημάτων με κοινωνικό προβληματισμό 

Τα μπανανόψαρα
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τα ξωτικά στον νεοελληνικό πολιτισμό που εκθέτει μια ασυνήθιστη ευαισθησία και αισθαντικότητα
Ο εντιμότατος κύριος Φιλθ
JANE GARDAM

Το μυθιστόρημα αυτό είναι, από άποψη δομής, σχεδόν κλασικό. Καταπιάνεται με ένα γνωστό στους Αγγλους και πάντοτε φλέγον -για διαφόρους λόγους- ζήτημα. Αυτό των ορφανών του Ρατζ. 


















πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ βιβλία+ιδέες